Vakantiegeld uitstellen: mag dat?

Door de uitbraak van het – inmiddels bekende – Corona virus, hebben veel ondernemers het zwaar gekregen. Geen nieuwe inkomsten meer, maar wel dezelfde vaste lasten. Daarom zijn ondernemers op zoek naar manieren om geld te besparen. Eén manier om dat te doen: het uitstellen van het vakantiegeld. Maar mag dat eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Mogen werkgevers vakantiegeld inhouden?

Nee, dat mag niet. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om vakantiegeld uit te betalen. Mochten zij door de huidige situatie problemen krijgen met het voortbestaan van het bedrijf en is het vakantiegeld de enige mogelijkheid om niet failliet te gaan? Dan moet de werkgever dit met de werknemer afspreken en dit in een plan verwerken. Hierin moet duidelijk staat dat dit afgesproken is om het bedrijf te laten voortbestaan.

Kan het bedrijf waar je werkt nog wel teren op een buffer van de afgelopen jaren? Dan mag de werkgever het vakantiegeld niet inhouden.

De werkgever heeft tot 30 juni om het vakantiegeld uit te betalen. Als er een speciale regeling tussen de werkgever en werknemer is getroffen, mag de werkgever het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen betalen.

Hoe zit dat met vakantieuren?

Als je al vakantie hebt opgenomen, maar dat graag wil terugdraaien omdat je vakantie niet doorgaat? Dan mag dit, mits hier toestemming van de werkgever voor is gegeven. Als de werkgever geen toestemming geeft, is het niet mogelijk om de vakantieuren terug te draaien.

Handig om te weten: werkgevers mogen de werknemers vragen om vakantiedagen op te nemen. Als werknemer kun je dit verzoek weigeren. Het is namelijk niet toegelaten om werknemers te verplichten om vakantiedagen op te nemen als er door de coronacrisis minder of zelfs geen werk is. Als er te weinig werk is, is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever.