Financieel adviseur in Amsterdam? Zo vind je de juiste adviseur

Aan het eind van je geld heb je nog een stukje maand over, je staat standaard in het rood en wil daar nu eindelijk verandering in brengen of je wil eerder stoppen met werken, maar weet niet hoe je dat moet bereiken. Soms is sparren met een professional datgene wat je nodig hebt om je doelen te behalen. Ben je op zoek naar een financieel adviseur in Amsterdam waarmee je kunt sparren, maar weet je niet bij welk kantoor je moet aankloppen? Wij helpen je een handje.

Tip: Begin zelf met de voorbereiding

Het is niet goedkoop om met een financieel adviseur te sparren. Vaak is de eerste kennismakingsronde van het huis, maar daarna moet je wel even in de buidel tasten. Toch is het het meer dan waard.

Om alles uit het traject te halen, raden we je aan om alle financiële zaken al inzichtelijk te maken. Het is zonde om geld uit te moeten geven voor sessies die je zelf al had kunnen voorbereiden. Denk hierbij aan:

  • Je inkomsten van het afgelopen jaar
  • Je vaste lasten van het afgelopen jaar
  • Je overige uitgaven van het afgelopen jaar

Bij veel banken kun je een overzicht downloaden waarin alle inkomsten en uitgaven van je bankrekening te vinden zijn. Neem ook de tijd om dit zelf al door te nemen. Zie je dat je (te) veel geld uitgeeft aan eten? Of is de post “kleding” wel heel hoog opgelopen in het afgelopen jaar? Ook dit kun je thuis doen. Als je eenmaal weet waar het mis gaat, kun je deze punten meenemen in het gesprek met een financieel adviseur.

financieel adviseur Amsterdam

Tip 2: Zoek verder dan Google

De eerste hit op Google hoeft niet altijd de juiste (voor jou) te zijn. Kijk daarom verder dan alleen Google. Vraag binnen je netwerk of iemand ervaringen heeft met een financieel expert, bijvoorbeeld. Of kijk naar bedrijven die worden aangeraden door onafhankelijke, autoritaire partijen.

Zo is Excellent Finance door het RiFD uitgeroepen tot beste hypotheekadviseur van 2020 in Nederland. Het RiFD is een onafhankelijke partij die informatie over financieel adviseurs verzameld. Een prima partij om een adviseur bij jou in de buurt op te zoeken.

En als laatste: kijk ook altijd even bij Advieskeuze.nl of een soortgelijk platform voor ervaringen. Vaak ziet een website er professioneel uit, waardoor je denkt dat je bij het juiste bureau aanklopt. Maar het gaat uiteindelijk om het resultaat, niet om de uitstraling van de website. Het kost je hoogstens een kwartiertje van je tijd, zeker een aanrader.

Ben jij klaar om je droom waar te maken?

Als je inmiddels een financieel adviseur hebt gevonden, is het tijd om te knallen. Jij hebt een droom (financieel vrij zijn, eerder stoppen met werken, je kinderen helpen in de huizenmarkt) en die wil je waarmaken. Maar daar moet je wel wat voor doen. Een financieel adviseur geeft je de handvatten, maar je moet ze wel zelf aan willen pakken. Je moet naast je financiële gegevens ook een portie motivatie en doorzettingsvermogen meenemen naar de sessies met je adviseur.

Wijzigingen wet- en regelgeving voor ondernemers

Iedereen moet zich aan de wetten en regels houden. Voor ondernemingen is dat niet anders. Organisaties dienen zich te houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van Arbo en veiligheid, milieu en voedselveiligheid; QHSE genoemd. Op de hoogte blijven van wijzigingen in wet- en regelgeving is dan ook cruciaal.

Het belang van QHSE

Een goed beleid op gebied van arbo en veiligheid, milieu en voedsel – QHSE – is heel waardevol voor elk bedrijf. Maar helemaal wanneer je met jouw onderneming actief bent met logistiek, de productie van goederen en werkzaam bent in de chemische industrie. Het maakt je gehele bedrijfsvoering transparanter, je biedt en veilige werkplek voor je werknemers en dit alles leidt tot meer innovatie. Je krijgt namelijk meer kennis en dus inzicht in hoe je bedrijf opereert. En je ziet mogelijkheden hoe je bedrijf nog beter kan functioneren. 

Neem als voorbeeld de veiligheid voor je werknemers. Met inzicht in en kennis van  (wijzigingen) wet- en regelgeving weet je waar je waar je aan moet houden om veilig, gezond en duurzaam te werken met z’n allen. Maar daarnaast hebben de wetten en regels ook te maken met de rechten en plichten van werknemers, de eventuele gevaarlijke stoffen en de opslag ervan en het gebruik van veilig werkmateriaal. Van gereedschappen tot machines. 

Alle wijzigingen wet- en regelgeving op één plek

Elke organisatie heeft met QHSE te maken. Maar niet alles wat onder QHSE valt is van toepassing op elke organisatie. Als QHSE manager ben je uiteraard goed en wel op de hoogte van door de wetgever gestelde eisen en welke relevant zijn voor je organisatie. Maar wat als er iets gewijzigd wordt? Dan wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk weten. Je kunt wellicht ook niet elke dag zelf controleren of er nog wijzigingen in de wet- en regelgeving zijn opgetreden.

Daarom zijn er tools op de markt die daarin ondernemers helpen. Daarmee heb je  op één centrale online plak alle informatie tot je beschikking en weet je ook meteen of er iets is veranderd of aangepast. Want ook alle wijzigingen in wet- en regelgeving worden erin geupdate. 

Zo’n platform geeft jou die informatie met betrekking tot QHSE-gerelateerde wetten die belangrijk zijn voor je bedrijf. Maar daarnaast biedt het ook inzicht in overige wetten, regels, richtlijnen en informatie die relevant zijn om een goede compliance-management neer te zetten. Maar over het algemeen bevat het activiteitenbesluit en de arbowet en -regelgeving de meeste voorkomende verplichtingen voor alle ondernemingen, organisaties en bedrijven.

Compliant zijn op wet- en regelgeving

Niet alleen kan zo’n online platform jou helpen met het inzichtelijk maken van alle regelgevingen die voor jouw bedrijf relevant zijn. Het biedt ook ondersteuning wanneer je moet aantonen dat je bedrijf alle wijzigingen in wet- en regelgeving opvolgt. Dus dat je aantoonbaar compliant bent. 

Dat is mogelijk omdat je je bedrijfseigen documenten kunt laten toevoegen aan je (compliance) register. De documenten kunt je met koppeling naar de bijbehorende wet en regel integreren. Voorbeelden van dergelijke bedrijfseigen documenten zijn (lokale) vergunningen, activiteitenbesluit meldingen, convenanten, terreinregels etc. Zo kun je met zekerheid iedereen op de werkvloer en de stakeholders informeren, erbij betrekken en richting geven.

Waar je op moet letten bij het afsluiten van een minilening

Een minilening is een lening van een klein bedrag. Meestal gaat het hierbij om een bedrag van enkele honderden tot duizenden euro’s. Een minilening kan soms afgesloten worden zonder een zogenaamde BKR-toetsing, waarbij wordt gekeken of er nog andere leningen openstaan.

Dit maakt het makkelijker om een minilening af te sluiten. Daar kleven echter ook risico’s aan, omdat dit het makkelijk maakt een lening af te sluiten wanneer dit financieel onverstandig is.

Wij zetten drie zaken op een rij om op te letten bij het afsluiten van een minilening.

1. Op de juiste manier vergelijken

Minileningen kan je niet altijd zo maar met elkaar vergelijken. Verschillende factoren hebben een invloed op elkaar, met name de looptijd, het bedrag en de rente. 

Simpelweg kiezen voor de minilening met de laagste rente is niet altijd de beste keuze. Hoe hoger het geleende bedrag, hoe lager de rente vaak ook is. Dat wil niet zeggen dat je goedkoper uit bent in de praktijk. Met een hoger bedrag heeft een rentepercentage vanzelfsprekend ook een andere uitwerking op wat je daadwerkelijk kwijt bent.

Ga je minileningen vergelijken, zorg er dan voor dat de verschillende variabelen ongeveer hetzelfde zijn, behalve de variabele die je wilt vergelijken, bijvoorbeeld de rente.

2. Let op boetes

Kan je een minilening niet tijdig of volledig afbetalen, dan wordt hiervoor een boete in rekening gebracht. Deze kan behoorlijk hoog zijn en op deze manier een strop vormen. Wees daarom erg kritisch bij het uitkiezen van een minilening en kies alleen voor de lening waarvan je zeker bent dat je hem ook daadwerkelijk kunt afbetalen.

De boetes die gehanteerd worden kunnen per leningverstrekker flink uiteen lopen.

3. Looptijd

Hoe langer de looptijd, hoe lager de rente meestal is. Immers: de leningverstrekker heeft langer de tijd om rente te innen. Een lagere rente wil dus niet zeggen dat je daadwerkelijk goedkoper uitbent.

Probeer daarom altijd goed door te rekenen hoeveel een rente je in de praktijk gaat kosten. Je kunt dit doen op het internet, bijvoorbeeld bij deze site

Zo weet je zeker dat je altijd kiest voor een realistische minilening die je daadwerkelijk kunt afbetalen zonder problemen. Nog meer weten over krediet? Bekijk deze persoonlijke financiële tips om goed met financiën te zijn en worden.

Bedrijfsovername? Schakel deze professionals in!

Na jaren zwoegen, hard werken en investeren wil je het stokje door gaan geven. Jouw ondernemersgeest wil verder. Met nieuwe ideeën in je hoofd ben je klaar om een nieuwe business te starten. Je huidige bedrijf wil je verkopen om zo kapitaal voor je nieuwe onderneming te verkrijgen. Een bedrijfsovername is echter niet iets dat je er “zo maar” even bij doet. Daar moet je echt professionals voor inschakelen. Wij leggen je uit welke professionals jou helpen bij jouw overname.

1. Bedrijfsovername adviseur

Wil je snel een deal afronden? Dan kun je zelf je overname regelen. Wil je echt het maximale uit je deal halen en wil je sparren met een professional die jou ondersteunt bij de overname van je bedrijf? Dan is een overname adviseur een goede investering. Jij bent emotioneel te verbonden aan je bedrijf. Een overname adviseur kijkt met een scherpe blik en heeft de ervaring om het beste uit jouw deal te halen. Zij hebben de juridische, financiële en fiscale kennis in huis waar jij later zeer dankbaar voor zal zijn.

2. Accountant

Een accountant is vaak betrokken bij de waardebepaling van jouw onderneming aan de hand van cijfers. Als jouw accountant kennis heeft over due diligence-onderzoek en de fiscale structurering van de deal, zit je goed. Vraag dit even goed na. Mocht dit niet het geval zijn, schakel dan een specialist in die hier alles over weet.

Je kunt ook een aparte due diligence specialist en een jurist inschakelen. Vraag binnen je netwerk of zij goede suggesties hebben. Vaak is een mening vanuit je netwerk waardevoller dan het aantal sterren volgens een platform als Trustpilot. Let er op dat dit extra geld kost. Maar als je de juiste mensen inschakelt, heb je dit binnen no time terugverdiend.

3. Fiscalist

Door in het gehele proces de juiste keuzes te maken en de juiste constructies te kiezen, kun je veel geld besparen. Een goede fiscalist kan jou tot in de detail adviseren over belastingzaken.

Uiteraard kun je jezelf ook goed inlezen, zodat je kosten kunt besparen. Echter, de kopende partij zal zich ook goed voorbereiden. En als zij wél een bedrijfsovername adviseur, jurist en fiscalist in de arm hebben genomen, sta je al 3-0 achter. Je weet wat je moet doen dus.

Vakantiegeld uitstellen: mag dat?

Door de uitbraak van het – inmiddels bekende – Corona virus, hebben veel ondernemers het zwaar gekregen. Geen nieuwe inkomsten meer, maar wel dezelfde vaste lasten. Daarom zijn ondernemers op zoek naar manieren om geld te besparen. Eén manier om dat te doen: het uitstellen van het vakantiegeld. Maar mag dat eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Mogen werkgevers vakantiegeld inhouden?

Nee, dat mag niet. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om vakantiegeld uit te betalen. Mochten zij door de huidige situatie problemen krijgen met het voortbestaan van het bedrijf en is het vakantiegeld de enige mogelijkheid om niet failliet te gaan? Dan moet de werkgever dit met de werknemer afspreken en dit in een plan verwerken. Hierin moet duidelijk staat dat dit afgesproken is om het bedrijf te laten voortbestaan.

Kan het bedrijf waar je werkt nog wel teren op een buffer van de afgelopen jaren? Dan mag de werkgever het vakantiegeld niet inhouden.

De werkgever heeft tot 30 juni om het vakantiegeld uit te betalen. Als er een speciale regeling tussen de werkgever en werknemer is getroffen, mag de werkgever het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen betalen.

Hoe zit dat met vakantieuren?

Als je al vakantie hebt opgenomen, maar dat graag wil terugdraaien omdat je vakantie niet doorgaat? Dan mag dit, mits hier toestemming van de werkgever voor is gegeven. Als de werkgever geen toestemming geeft, is het niet mogelijk om de vakantieuren terug te draaien.

Handig om te weten: werkgevers mogen de werknemers vragen om vakantiedagen op te nemen. Als werknemer kun je dit verzoek weigeren. Het is namelijk niet toegelaten om werknemers te verplichten om vakantiedagen op te nemen als er door de coronacrisis minder of zelfs geen werk is. Als er te weinig werk is, is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever.